reading children transp

11/04/2022 Μαραθώνιος ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία

ΓΙΟΡΤΗ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ

Με αφορμή την γιορτή της Γαλλοφωνίας, το Γυμνάσιο Σταυρακίου με υπεύθυνη την καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας κα Σίτα-Ντούντα Ευαγγελία, και την υποστήριξη του καθηγητή πληροφορικής κ. Παπακωνσταντίνου Ιωάννη, συμμετείχε με τους μαθητές/μαθήτριες του και από τις τρεις τάξεις (Α, Β, Γ Γυμνασίου) που παρακολουθούν το μάθημα των γαλλικών στον 8ο Μαραθώνιο ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία 2022, ο οποίος είχε θέμα τον « Έρωτα» και την «Ειρήνη». « Dessine-moi lamour! » - « Dessine-moi la paix! ». Ο φετινός Μαραθώνιος ήταν διαπεριφερειακός, συμμετείχαν σχολεία των ΠΔΕ Ηπείρου, Θεσσαλίας και Ιονίων Νήσων, και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 11 και 12 Απριλίου 2022.

Οι μαθητές απήγγειλαν το ποίημα του Paul Eluard «Liberté» «Ελευθερία», το οποίο μπορείτε να διαβάσετε πληκτρολογώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.poetica.fr/poeme-279/liberte-paul-eluard/ ή να το απολαύσετε σε μια μελοποιημένη εκτέλεση από το συγκρότημα Cassandre στο κανάλι του YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Zi48GVGjraY

Ο πρωταρχικός στόχος του Μαραθωνίου Ανάγνωσης είναι να προωθήσει σε όλο το κοινό (δασκάλους, μαθητές, γονείς κ.λπ.) την αγάπη για τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό αλλά και την ουσιαστική θέση των βιβλίων και της ανάγνωσης στη ζωή μας. Μέσα από την ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων οι μαθητές έρχονται σε επαφή με διαφορετικές συνιστώσες και έτσι απομακρύνονται από τον εγωκεντρισμό, κάτι το οποίο τους διευκολύνει στις σχέσεις τους με συνομηλίκους ή άλλους ενήλικες.

Επιπλέον, μαθαίνουν να συμφιλιώνονται με διάφορα συναισθήματα, όπως η αγάπη, η απώλεια, η φιλία, κ.ο.κ. Μερικά από αυτά τα συναισθήματα είναι πιθανό να μην τα έχουν νιώσει ποτέ ως τώρα, και η μοναδική τους ευκαιρία για να τα αναγνωρίσουν και να τα κατανοήσουν είναι μέσα από τις ιστορίες που διηγείται η λογοτεχνία.

Τι είναι η Γαλλοφωνία και γιατί την γιορτάζουμε σε ολόκληρο τον κόσμο;

Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου 1970 στο Παρίσι. Το σύνθημά του είναι: égalité, complémentarité, solidarité (ισότητα, αλληλοσυμπλήρωση, αλληλεγγύη) και οι αξίες που αντιπροσωπεύει είναι η πολιτιστική ποικιλομορφία, η πολυγλωσσία, η ελευθερία και ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας - στον οποίο η Ελλάδα προσχώρησε το 2006 επισφραγίζοντας τους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Γαλλία - αποτελείται από 80 κράτη (μέλη, συνδεδεμένα και παρατηρητές) με μία κοινή πολιτιστική φιλοδοξία: την δημιουργία κρατών δικαίου και την ενίσχυση της γλωσσικής και πολιτιστικής ποικιλίας μέσα από την εκπαίδευση και την έρευνα.

Η χώρα μας κατέχει μια προνομιακή σχέση με την Γαλλία σε ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας: στον επιχειρηματικό τομέα, στον τραπεζικό και ιατρικό τομέα, στις κατασκευές μεγάλων έργων, στην πληροφορική, στην υλοποίηση δορυφορικών προγραμμάτων, στον τομέα τροφίμων.

Η γαλλική γλώσσα είναι η μόνη (μαζί με την αγγλική) που ομιλείται και στις πέντε ηπείρους, γεγονός που εξηγεί την δυναμική της και στην χώρα μας. Οι Έλληνες μαθητές επιλέγουν τα γαλλικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα, μετά τα αγγλικά, σε ποσοστό 48,5% (στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας), γλώσσα που επίσης κρίνεται απαραίτητη και στην αγορά εργασίας (δεύτερη, μετά τα αγγλικά) σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή», τον Νοέμβριο του 2014).

Τα κράτη-μέλη, μέσα από διάφορα προγράμματα εκδηλώσεων, γιορτάζουν την συμμετοχή τους σε μία γλωσσική κοινότητα περίπου 300 εκατομμυρίων ανθρώπων, που μοιράζονται τη γαλλική γλώσσα, ως μητρική, δεύτερη ή ξένη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την παρακάτω ιστοσελίδα:

https://el.wikipedia.org/wiki/Διεθνής_Οργανισμός_Γαλλοφωνίας

 ή να σαρώσετε με το κινητό σας τον παρακάτω QR Code 

  

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας παίζοντας το παρακάτω εκπαιδευτικό κουίζ:

https://kahoot.it/challenge/02685081?challenge-id=be96ccfc-c670-41c9-a803-f38ecceca312_1651090541209